torsdag 25 december 2008

Felices fiestas!









Det är svårt att känna julstämning i 40 graders värme, långt ifrån kyla, familj och allt som hör svensk jul till. Men igår gjorde vi vårt bästa för att komma i stämning inför kvällen då vi var hembjudna till Melina och hennes familj. Vi bakade lussekatter och lyssnade på svenska julklassiker på nätet och julstämningen närmade sig, lite i alla fall. Lussebullar är väl ingen julaftonsklassiker, inte heller chokladtryffeltårta, men båda gjorde succé hos familjen Penedo. En samstämmig kommentar var att våra efterrätter var goda "för att de inte var så söta." Hallå tre deciliter socker och massa choklad! Men i jämförelse med vad de äter här så är det nog så. Att få tag på rätt ingredienser var ett projekt, därav lussebullar och inte knäck som vi hade tänkt.


Vi hade hur som helst en mycket trevlig kväll med Melina, Leandro och deras föräldrar. Vi köpte med oss italiensk glass (alla äter visst glass här på jul, kaotiskt stämning på glasstället!) och kom hem till deras fina hus vid halv nio på kvällen. Vi satt i trädgården och åt 'picadas' (plockmat) först, ost, druvor, ägg med fyllning med mera. Sen julmiddag, jättegoda hemlagade cannelonis. Världens största fruktfat på det, tillsammans med glass och chokladtryffelkaka. Sen lussekatter, 'pan dulce' (sött bröd med frukt i, ser ut som en jättestor muffins) och kaffe. Jag som normalt äter som en fullvuxen man lyckades äta mig nästan mätt på ostbrickan och fick kämpa med resten. Men gott var det, och jättetrevligt. Snart slog klockan tolv, vi skålade och kramades, sa feliz navidad och god jul och "tomten" (Melina) kom med paket! Julafton här är den 25:e så det är först klockan tolv som man får öppna paket. Till och med jag och Anastasia fick ett varsitt litet paket! Sen satt vi i trädgården och pratade och drack vin till sent. Hade tänkt att gå ut, vilket är tradition här, men kom aldrig iväg. En mycket trevlig och annorlunda julafton ändå!


Imorgon sätter vi oss på bussen, hoppas att air conditionen lever upp till sitt namn (vilket den inte gjorde sist vi åkte buss med samma företag) och färdas 18 timmar till Buenos Aires! Där blir det turistande, backpackerliv, anslutande av Anastasias pojkvän Pontus och inte minst nyårsfirande! Efter det väntar en vecka med playa i omtalade Punta del este, och mindre omtalade Punta del diablo, i Uruguay. Underbart!


Nu är det dags för sömn. Imorgon blir det sista rycket med uppsatsen innan vi åker på semester. Hoppas julen är till belåtelse där hemma. Jag ska ta igen allt juligt jag missat nästa år. Längtar redan!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så härligt att se bilderna på er. Ni ser ut att ha det mysigt på julafton. Vi hade det också mysigt men tyvärr så är KG inte bra. Har feber och hosta, men han har fått medicin så snart är han säkert pigg igen. Ha det så bra i Argentina. Kram evabritt

Anonym sa...

Hälsningar från Skummeslöv
God fortsättning på er resa!
Fantastiskt roligt att läsa om er resa till Paraguay. Ni fyller på i ert livsbagage, upplevelser som man inte kan få om man bara är hemma i Sverige. Känns så roligt att ni passar på att resa när ni är unga och fria (ja, ganska fria i alla fall). Ser fram mot att träffas till våren i Ästad och få höramer om er resa. Många kramar fån Skummeslöv

Anonym sa...

Gud så mycket ni får se och vara med om.Det finns inget universitet i världen som kan lära ut det ni nu lär er.Tänk så olika man firar jul också...och man vill ju sprida lite svenska traditioner med. Vi firade engelsk jul iår och fixade Janssons ägg sill till släkten där.
Ser fram emot att få höra mer live om era erfarenheter när ni är hemma igen.Kram Madde

Anonym sa...

halloj! kul att höra hur de firar jul, måste ha varit kul att vara med om även om man alltid saknar sin familj på julen. i efterhand ångrar jag att jag aldrig stannade i frankrike över julen, nu vet jag ju inte hur det går till där...

kul att ni har hunnit med att resa lite också!

ses snart! kram helena