tisdag 2 december 2008

Paraguay me encanta!





Hemma i Asunción igen efter en mycket trevlig helg vid Iguazúfallen Över 200 vattenfall samlade på ett ställe, där Paraguay gränsar till Argentina och Brasilien. Helt fantastiskt, ett paradis, nästan hypnotiserande att stå och titta och lyssna på de mäktiga vattenmassorna, se fåglarna och regnbågarna, vackert som tusan! Man kan se fallen från två håll och det gjorde vi förstås. Argentinasidan i lördags och Brasiliensidan i söndags.

I fredags besökte vi ett av Unicefs ”open centers” där barn som tidigare jobbade på gatan nu får mat, hjälp med läxor m.m. Vi fick även följa med ut till ett av de fattiga områdena och hälsa på familjer där. En familj bodde med nio barn i ett träruckel, helt sanslöst att se. Fattigdomen är så påtaglig och det är frustrerande att problemet är så stort och verkar så svårt att lösa. Över 40 procent av skatterna här går till sociala insatser men skatterna är så låga så det är liksom 40 procent av ingenting. Och även om skatterna är låga så är det mycket pengar för dem som jobbar för lönerna är så låga. Och de som har pengar och skulle kunna betala mer vill inte och har samtidigt för mycket makt och därför händer inget. Det är frustrerande.

I övrigt så älskar jag att vara här, jag har tagit Paraguay till mitt hjärta kan man säga. Vi slutar aldrig överväldigas över människornas öppenhet och hjälpsamhet, det är helt fantastiskt. Susana och hennes två kollegor som tog med oss till Unicefs center i fredags körde oss sen till Argentina, hjälpte oss hitta boende, vi åt tillsammans och när vi skulle hem i söndags hämtade hon oss i Brasilien, körde oss till busstationen i Paraguay, och nu har vi en stående inbjudan till henne och hennes man i Ciudad del Este (och de till oss i Sverige förstås!)

Imorgon ska vi testa på klubblivet i Asunción för första gången. Reggaeton och dans all night long på nåt ställe som heter Coyote. Ska bli kul!

Har förstått att det varit problem med att kommentera, men har pillat lite på inställningarna och hoppas att det funkar nu, för det är så roligt att läsa. Kram på er!

4 kommentarer:

KG sa...

Hej lyllo! Tänk att det kunde bli så bra efter en sådan eländig höst! Är verkligen avis på er som får uppleva så mycket, både positivt och annat mera handfast. Fallen verkar ju vara mäktiga, har en jobbarkompis som skall dit i jul. Här är det Lucia nästa och första ljuset är tänt.. Pappa

Maria sa...

Åh va härligt det verkar. Jag tycker att du ska följa Stasias exempel å ladda upp lite bilder på FB. Gört! pusspuss/m

Unknown sa...

hej elin! jätteroligt att läsa din blogg, vad mycket ni får vara med om! Här hemma är det ruskigt kallt och mörkt, men nu börjar adventstjärnorna lysa i fönstren och det är såklart jättefint!
Jag vet inte om ryktena har nått Paraguay, att vår tillökning till släkten anlände idag kl 11.59, lille Leon, och hela familjen mår bra!!! många kramar helena

Anonym sa...

Hej Elin!

Det är jätteroligt att följa er vistelse i paraguay himla intressant! Vad mycket du får vara med om å se! Jättelärorikt inför framtiden och vad duktig du kommer bli på spanska :-)
Jag känner tyvärr igen mycket du skriver om fattigdomen det e som en helt ny värld som öppnar sig minns tex barn som kom fram på gatan med smutsiga utsträckta händer och tiggde, familjer som bodde på trottoarer och under broar... man vill bara gråta och visst känns det hopplöst! men det märkliga e att dessa människor trots allt e så glada och ibland undrar man vem som är lyckligast vi eller dom?
Med oss är det bara bra har kommit hem från "sjukan" nu, å det kännns skönt. Leon sköter sig, sover, ammar å skiter han e faktiskt väldigt lugn än så länge man bara väntar på att det ska vända snart..
Elias e jättego mot sin bror, klappar och pussar på honom, vill hålla honom, ger honom leksaker...

Ser fram emot fler inlägg i din blogg! Önskar er en fortsatt fin vistelse och hoppas vi ses snart. Många kramar Hanna med familj